Naša maslinova ulja

Zdravlje i užitak u jednoj boci. Blago za svaki stol i svako nepce.

Maslinovo ulje simbol je puno značajnih društveno-geografskih odrednica. Simbol je Mediterana, zdravlja i gastronomskih užitaka, od davnina poznato po svojim ljekovitim svojstvima. No, svako je, van te dimenzije, specifično. Maslinovo ulje Dušević tople je žutozelene boje, gusto i ugodnog mirisa ploda masline, svježe pokošene trave i jabuke te skladnog okusa s aromama voća, gorkog i umjerene pikantnosti. Kao takvo odlično se sljubljuje s mirisima i aromom hrane te može obogatiti svaku gastronomsku ponudu. Odličan je začin zelenoj salati, povrću, svim plodovima mora kao i mesu dajući vrhunski užitak - bogato nutritivno vrijednim elementima i aromatičnim notama - s udjelom slobodnih masnih kiselina (SMK) od 0,08 do 0,2 % i peroksidnim brojem od 0 do 20.

S maslinarstvom smo počeli prije više od 35 g. a tada smo pored izvornih sorti oblice i drobnice (ljubački: sitnice), uz pomoć velikog stručnjaka i zaljubljenika u maslinarstvo, pokojnog ing. Mladena Vojkovića, među prvima zasadili i 40 stabala talijanskih sorti leccino, pendoIino, cuco i mocellare. Iako danas imamo preko 20 sorti maslina na 350 stabala u našoj uvali, pet sorti posebno se ističe jer od njih proizvodimo naša nadaleko poznata monosortna ulja koja se nalaze u prodaji. To su autohtone sorte Oblica i Drobnica te ostale - Coratino, Leccino i Levantinka. Od ostalih možemo istaknuti i sorte Bjelica, Pendolino, Cuco i Buža. No, postoji i šesta vrsta ulja, naziva Selekcija. Mješavina je to više sorti po vlastitoj recepturi a poštujući postulate sljubljivanja ulja i hrane čime smo kreirali jedinstveno ulje koje se može koristiti uz sva jela.

Oblica je ulje najviše kategorije maslinovih ulja, tople zlatnožute boje, gusto, ugodna mirisa i okusa po zrelom plodu masline, blage voćnogorkaste i umjerene pikantnosti te izražene slatkoće. Odlično se sljubljuje s mirisima i aromom hrane, stoga može obogatiti gastronomsku ponudu te je idealno za razne sezonske salate, lešo povrće, ribu, meso i srednje dozrele sireve, kreirajući vrhunski užitak.

Drobnica je ulje najviše kategorije maslinovih ulja, tople zlatnožute boje, gusto, ugodna mirisa i okusa po zrelom plodu masline, izražene pikantnosti i finog, blagog intenziteta gorčine. Donekle je izražena i slatkoća. Preporuča se uz pečenu ribu, meso i tjesteninu, kao i razne zelene salate, za koje redom obogaćuje doživljaj.

Leccino je još jedno ulje najviše kategorije, harmonično, svježe i lagano, izvrsne kakvoće, tamne žutozelene boje, mirisa i okusa na maslinu i aromatično bilje, blage pikantnosti. Zbog svoje voćne svježine i trajnog mirisa naglašava profinjenost okusa sirove ribe, škampa i kozica. Odličan okus daje ribama i sipama na žaru te raznim svježim salatama. Sladoled, panna cotta i parfe od vanilije, šumskog voća i jagode, kolač od sira i ovčja skuta. Svi oni već s nekoliko kapi Leccina postaju čudesan i odličan desert, slastica nove dimenzije.

Levantinka je ulje najviše kategorije maslinovih ulja, tople zlatnožute boje, gusto, ugodna mirisa i okusa po zrelom plodu masline, s izraženom pikantnošću i blagom aromom. Upravo toga odlično se sljubljuje s jelima mediteranske kuhinje (slana i marinirana riba, školjke, rakovi, riba kuhana i pečena, lagano kuhano povrće te svježa salata).

Selekcija je još jedno zlato među uljima najviše kategorije. Kreirano kao mješavina više sorti i po jedinstvenoj recepturi, ono je tople žutozelene boje, gusto, ugodna mirisa po plodu masline, svježe pokošene trave i jabuke, okusa voćnogorkastog i umjerene pikantnosti. Stvoreno je da obogati svaku gastronomsku ponudu, od salate do mesa i plodova mora.

Osim svih spomenutih, jedno ulje je posebno. Kako uvijek istražujemo nove mogućnosti, tako smo došli do idealne kohezije ulja i soli. Spojili smo naše ulje s famoznim cvijetom morske soli iz obližnjeg Nina te dobili obogaćeno ulje koje promućkano blista od kristalića soli. Ime smo mu dali po Mladenova dva unuka - Donat & Mikula.

Donat & Mikula ulje je tople zlatnožute boje, ugodna mirisa i okusa po poluzrelom plodu masline, blago voćnogorkasto i umjerene pikantnosti te izražene slatkoće. Kao i sva naša ulja, daje dodatnu vrijednost hrani s kojom čini idealan par primamljiv i najvećim gurmanima. Kod upotrebe potrebno ga je lagano promućkati kako bi se pokrenuli istaloženi kristali cvijeta soli s dna boce.

Osim maslinovih ulja, u ponudi imamo i ostale proizvode nastale iz ploda masline, vinove loze i drugih zdravih plodova: liker od masline, liker od višnje, smokovaču, orahovac, lozovaču te bijelo, rosé i crno vino.

Likeri su dobiveni maceracijom (odležavanjem) plodova masline, višnje, smokve i oraha u etilnom alkoholu (rakija Lozovača) uz dodatak šećera. Svi redom imaju specifičan okus i blagotvorne učinke na organizam i zdravlje te izvrsno dolaze kao aperitiv, a neki kao orahovac, i kao digestiv. Pritom se divno slažu uz niz namirnica, od sušenog voća do slanih krekera.

Za sva naša ulja a i ostale proizvode možemo reći kako su gotovo pa eliksir života i uistinu zlatni začin kulturi Dalmacije. Upravo zato pogodna su kao poklon poslovnim partnerima i jedinstven domaći suvenir kao uspomena na boravak u Dalmaciji ili Zadru, a naravno i ono najvažniji - neizostavni dio ponude stolova u domaćinstvima i ugostiteljstvu. Sve naše proizvode možete naručiti putem ove stranice ili kupiti direktno u kušaoni na OPG-u.

Svi proizvodi

Ovo su nagrađivani proizvodi s našeg obiteljskog gospodarstva.

Oblica
Drobnica
Coratina
Leccino
Levantinka
Selekcija
Donat & Mikula
Liker od masline
Liker od višnje
Smokovača
Orahovac
Lozovača
Bijelo vino
Rosé vino
Crno vino