Kako do vrhunskog proizvoda

Uzgoj, briga, berba, prerada, čuvanje i sve između toga.

Izvrsnost i temeljitost koje uključuju sve članove gospodarstva i u svim fazama proizvodnje još je jedan od sastojaka koji čine visoko kvalitetan proizvod. Naša maksima su stalno uvođenje novih agrotehničkih mjera i tehnologija koje dovodi do poboljšanja kvalitete maslinovog ulja i povećane potražnje. Naravno, u suradnji sa strukom. Iako izgleda jednostavno, u pozadini opojnog mirisa i okusa naših zlatnih začina, velik je trud.

O stablima se brinemo cijele godine - prije svega rezidbom na rod oko 1. ožujka te regeneracijom starih stabala u siječnju, kao uvjetima neophodnim za proizvodnju visoko kvalitetnog maslinovog ulja. Zaštita stabala i ploda masline vrši se nužnim biološkim i ekološkim preparatima, poštujući prirodnu uravnoteženost i dobivanje zdravih proizvoda. S druge strane, tlo se obrađuje motokultivatorom i košenjem trave, oplemenjujući zemlju stajnjakom što rezultira stalnim i umjerenim prinosima ploda izvrsne kvalitete.

Berba kao festival obiteljskog zanata i zajedništva iznimno je važna u smislu pravilne izvedbe. Bere se sorta po sorta, uglavnom ručno, a pravovremenost je najvažnija. Dobra vrijeme za berbu jest kada je 30 % zelenih, 30 % poluzelenih i 30 % zrelih plodova, koji se odvajaju od lista i komadića grančica. Po berbi, masline se voze na preradu u roku kraćem od 12 sati, i to u perforiranim plastičnim posudama. Sve to rezultira time da berba i prerada ukupno kroz četiri do pet meljava ne traju više od mjesec dana. Prerađuju se u najmodernijim postrojenjima, isključivo mehaničkim putem, hladnim postupkom.

Ulje onda skladištimo u inox bačvama s inertnim plinom (dušikom) kako ne bi dolazilo u doticaj sa zrakom (kisikom). Da bismo sačuvali kvalitetu, podrum je klimatiziran tako da je temperatura stabilna između 15 i 18 ᵒC. Sve navedeno dovodi do toga da imamo konstantan urod, visokokvalitetne prinose te kvalitetno i zdravo autohtono ljubačko maslinovo ulje, na ponos obitelji i mjesta.